Preview

Potato Growing

Advanced search

STARTING MATERIAL CREATION BASED ON WILDAND ARABLE POTATOES TYPES WITH HIGH STARCH LEVEL

Abstract

The results of starting material creation based on dihaploids and wild potatoes species with high starch level are presented in the article. Types with the highest starch level after hybridization are identified. Additionally, the article analyses «starch level» trait inheritance in tetraploid hybrid populations as well as identifies potatoes interspecific hybrids that are recommended as starting material in selection producing high starch level in combination with other commercially valuable traits.

About the Author

V. A. Kozlov
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


References

1. Эвенштейн, З.М. Популярная диетология / З.М. Эвенштейн. – М.: Экономика, 1990. – 319 с.

2. Картофельный крахмал [Электронный ресурс]. – Режим доступа : ttp:// vkusnoblog.net/products/kartofelnyy-krahmal. – Дата доступа: 25.01.2016.

3. Колядко, И.И. Основные направления и стратегия развития селекции в Беларуси / И.И. Колядко // Вопросы картофелеводства. Актуальные проблемы науки и практики: науч. тр. ВНИИКХ. – М., 2006. – С. 327–332.

4. Методика исследования по культуре картофеля. – М.: Колос, 1967. – 225 с.

5. Griffing, G.B. Analysis of quantitative gene action by constant parent regression and related technigues / G.B. Griffing // Genetics. – 1950. – Vol. 35, № 3. – P. 303–321.

6. Будин, К.З. Характеристика межвидовых гибридов / К.З. Будин, Л.Н. Андрущенко // Картофель и овощи. – 1974. – № 3. – С. 24–27.

7. Landeo,J.A.HeterosisandcombiningabilityofSolanumtuberosumGroupAndigena haploids / J.A. Landeo, R.E. Jr. Hanneman // Potato Res. – 1982. – Vol. 25. – P. 227–237.

8. Яшина, И.М. Генетические предпосылки выведения высококрахмалистых сортов картофеля / И.М. Яшина // Генетика. – 1982. – Т. 18. – № 7. – С. 1135–1143.

9. Яшина, И.М. Генетические основы крахмалистости и полевой устойчивости картофеля к фитофторозу / И.М. Яшина // Культура картофеля в различных почвенно-климатических зонах: науч. тр. – М., 1976. – С. 45–59.

10. Яшина, И.М. Генетический контроль крахмалистости картофеля / И.М. Яшина // Селекция и семеноводство картофеля. – М., 1976. – Вып. 27. – С. 3–13.

11. Альсмик, П.И. Селекция на повышенное содержание крахмала / П.И. Альсмик // Картофель. – Минск, 1972. – С. 48–60.

12. Гончарова, Н.Н. Сравнение эффективности различных методов оценки комбинационной способности по признаку «содержание крахмала» у картофеля / Н.Н. Гончарова // Картофелеводство: сб. науч. тр. – Минск, 2011. – T. 19. – С. 21–32.

13. Пискун, Г.И. Научные принципы и результаты селекции пригодных к промышленной переработке адаптивных сортов картофеля: автореф. дис. ... д-ра с.-х. наук: 06.01.05 / Г.И. Пискун; БГСХА. – Горки, 2006. – 44 с.

14. Осипчук, А.А. Батькiвскi пари для селекцii картоплi на пiдвишену крахмалiстiсть в комплексi з iншими ознаками / А.А. Осипчук // Картоплярство. – 1978. – Вiп. 9. – С. 3–8.

15. Альсмик, П.И. Селекция картофеля в Белоруссии / П.И. Альсмик. – Минск: Ураджай, 1979. – 126 с.

16. Borger, H. Untersuchungen uber die Zuchtung fon Kartoffel mit hohen Starkeertrag / H. Borger, D. Kochler, R. Sengsbush // Zuchter. – 1954. – Vol. 24. – S. 273–278.

17. Осипчук, А.А. Селекцiя картоплi на крахмалiстiсть / А.А. Осипчук // Картоплярство. – 1982. – Вiп. 13. – С. 31–33.


Review

For citations:


Kozlov V.A. STARTING MATERIAL CREATION BASED ON WILDAND ARABLE POTATOES TYPES WITH HIGH STARCH LEVEL. Potato Growing. 2016;24(1):88-99. (In Russ.)

Views: 68


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)