INNOVATIVE METHOD OFMICROTUBERS GROWING OF POTATOES IN VITRO
Abstract
Technology introduction of microtubers cultivation in laboratory process promotes year-round cultivation in vitro of material. It can be used as addition to the program of clonal microreproduction. Microtubers receiving on the basis of container technology use will allow to increase the plants food area in a sterile vessel and, respectively, to receive higher exit of standard fraction. As a result of this element application of technology the reproduction coefficient of the studied grades increased by 1.3–1.4 times in comparison with formation option of microtubers in cultures in tubes. The quantitative exit of standard fraction of container technology use increased by 1.5–1.8 times that allowed to create additional fund of initial material for original potatoes seed farming.
About the Authors
E. V. OvesRussian Federation
O. S. Kolesova
Russian Federation
S. V. Zhevora
Russian Federation
References
1. Анисимов, Б.В. Инновации в системе клонального микроразмножения картофеля / Б.В. Анисимов, Д.В. Смолеговец // Картофель и овощи. – 2008. – № 4. – С. 26–27.
2. Мелик-Саркисов, О.С. Получение безвирусного посадочного материала картофеля микроклубнями, индуцированными в культуре in vitro: метод. рекомендации / О.С. Мелик-Саркисов, В.Н. Овчинникова, Р.П. Ульянов. – М.: ВАСХНИЛ, 1985. – 17 с.
3. Овчинникова, В.Н. Влияние гормональных и углеводных компонентов культуральной среды и условий выращивания на формообразовательные процессы в культуре картофеля in vitro: автореф. дис. … канд. биол. наук: 03.00.12 / В.Н. Овчинникова; НИИ сельскохозяйственной биотехнологии РАСХН. – М., 1992. – 26 с.
4. Рассадина, Г.В. Влияние экзогенных цитокининов и углеводов на стимуляцию клубнеобразования у картофеля in vitro / Г.В. Рассадина, Н.О. Юрьева // Вопросы картофелеводства: сб. науч. тр. / ВНИИКХ. – М., 1994. – С. 59–62.
5. Уэринг, Ф.Ф. Физиология клубнеобразования и роль фитогормонов / Ф.Ф. Уэринг // Гормональная регуляция онтогенеза растений. – М.: Наука, 1984. – С. 55–70.
6. Ewing, E.E. Tuber formation in potato: induction, initiation and growth / E.E. Ewing, P.C. Struik // Horticultural reviews. – 1992. – № 14. – Р. 89–198.
7. Garner, N. The induction and development of potato microtubers in vitro on media free of growth-regulating substances / N. Garner, J. Blake // Ann. Bot. – 1989. – № 63 (6). – Р. 663–674.
8. Gopal, J. In vitro production of microtubers for conservation of potato germplasm: effect of genotype, abscisic acid, and sucrose / J. Gopal, A. Chamail, D. Sarkar // In Vitro Cell. Dev. Biol. – Plant, 2004. – № 40 (5). – Р. 485–490.
9. Khuri, S. Investigations into the role of sucrose in potato cv. Estima microtuber production in vitro / S. Khuri, J. Moorby // Ann. Bot. – 1995. – № 75 (3). – Р. 295–303.
10. Levy, D. Enhancement of tuberization of axillary shoot buds of potato (Solanum tuberosum L.) cultivars cultured in vitro / D. Levy, J.E.A. Seabrook, S. Coleman // J. Exp. Bot. – 1993. – № 44 (259). – Р. 381–386.
11. Thime, R. Erzeugung und anwendung von in vitro – knollen bei der anlage eines kartoffeldepots / R. Thime, R. Pett // Arch. Zuchtungsforch. – 1982. – № 12 (4). – Р. 257–259.
12. Sucrose utilization during potato microtuber growth in bioreactors / Yu W.-C. [et al.] // Plant Cell Reports. – 2000. – № 19. – Р. 407–413.
Review
For citations:
Oves E.V., Kolesova O.S., Zhevora S.V. INNOVATIVE METHOD OFMICROTUBERS GROWING OF POTATOES IN VITRO. Potato Growing. 2016;24(1):353-361. (In Russ.)