New potato varieties of Belarusian selection
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2022-30-15-19
Abstract
Over the past five years, Belarusian scientists have created ten new varieties of potatoes for special purposes. The varieties differ among themselves in the group of ripeness, the color of the peel, the color of the pulp, palatability traits, appealing appearance of the tubers and the intended use of the crop.
About the Authors
Yu. V. GunkoBelarus
V. L. Makhanko
Belarus
G. I. Piskun
Belarus
E. I. Medvedeva
Belarus
References
1. Основные направления и стратегия селекции картофеля в Беларуси / И. И. Колядко [и др.] // Вопросы картофелеводства. Актуальные проблемы науки и практики : науч. тр. / Всерос. НИИ картоф. хоз-ва. – М., 2006. – С. 327–332.
2. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля. – М. : НИИКХ РСФСР, 1978. – 19 с.
3. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / Е. А. Симаков [и др.] // Рос. акад. с.-х. наук, Всерос. НИИ картоф. хоз-ва им. А. Г. Лорха. – М. : ВНИИКХ, 2006. – 68 с.
4. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / под ред. Е. А. Симакова, Н. П. Скляровой, И. М. Яшиной. – М., 2006. – 37 с.
5. Методика исследований по культуре картофеля / Отделение растениеводства и селекции Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, НИИ картоф. хоз-ва ; редкол.: Н. А. Андрюшина [и др.]. – М., 1987. – 225 с.
6. Методика исследований по культуре картофеля / Отделение растениеводства и селекции Всесоюзной акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, НИИ картоф. хоз-ва ; редкол.: Н. А. Андрюшина [и др.]. – М, 1967. – 225 с.
Review
For citations:
Gunko Yu.V., Makhanko V.L., Piskun G.I., Medvedeva E.I. New potato varieties of Belarusian selection. Potato Growing. 2022;30(1):15-19. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2022-30-15-19