BIOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF NEW VARIETIES AND PERSPECTIVE POTATOES HYBRIDES OF BELARUSIAN BREEDING
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-5-10
Abstract
For use as garden suitable for processing potatoes products, the varieties Yuliya, Mastak, Karsan, Garantiya, Rubin are recommended. Krok variety is as technical one. Samples 072899-10, 77-10-2, 41-11-5, 77-10-15 35-09-15 are recommended as initial forms in potatoes breeding for quality and industrial processing.
Keywords
About the Authors
L. N. KozlovaBelarus
О. В. Nezakonova
Belarus
E. A. Ryadinskaya
Belarus
References
1. Киру, С. Д. Генетические ресурсы картофеля для новых направлений селекции / С. Д. Киру // Картофелеводство: результаты исследований, инновации, практический опыт : материалы науч.-практ. конф. и координ. совещания «Научное обеспечение и инновационное развитие картофелеводства» / под ред. Е. А. Симакова. – М. : ВНИИКХ им. А. Г. Лорха, 2008. – Т. 1. – С. 49–56.
2. Качество и безопасность пищевых продуктов : учеб. пособие / З. В. Ловкис [и др.]. – Минск : ИВЦ Минфина, 2010. – 398 с.
3. Качество картофеля и картофелепродуктов / под ред. А. В. Коршунова. – М. : ВНИИКХ, 2001. – 253 с.
4. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля. – М. : НИИКХ РСФСР, 1978. – 19 с.
5. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / Е. А. Симаков [и др.] ; Рос. акад. с.-х. наук, Всерос. НИИ картоф. хоз-ва им. А. Г. Лорха. – М. : ВНИИКХ, 2006. – 68 с.
6. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / под ред. Е. А. Симакова, Н. П. Скляровой, И. М. Яшиной. – М., 2006. – 37 с.
7. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. – Минск : Выш. шк., 1973. – С. 246–248.
8. Методика исследований по культуре картофеля / редкол.: Н. А. Андрюшина [и др.] ; Отд. растениеводства и селекции Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, НИИ картоф. хоз-ва. – М., 1987. – 225 с.
9. Практикум по агрохимии / Б. А. Ягодин [и др.] ; под ред. Б. А. Ягодина. – М. : Агропромиздат, 1987. – 512 с.
10. Luchhisinger, W. W. Reducing power by the dinitrosallycyl acid method / W. W. Luchhisinger, B. A . Corneski // Anal. Bbiochem. – 1962. – № 4. – 346 р.
11. Методические рекомендации по специализированной оценке сортов картофеля / С. А. Банадысев [ и др.]. – Минск, 2003. – 70 с.
Review
For citations:
Kozlova L.N., Nezakonova О.В., Ryadinskaya E.A. BIOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF NEW VARIETIES AND PERSPECTIVE POTATOES HYBRIDES OF BELARUSIAN BREEDING. Potato Growing. 2020;28(1):5-10. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-5-10