SELECTION OF PARENTAL PAIRS IN THE BREEDING OF POTATOES VARIETIES SUITABLE FOR PROCESSING INTO POTATOES PRODUCTS
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-11-17
Abstract
The results of the evaluation of potatoуы variety samples potentially suitable for processing into potatoes products on a complex of economically useful features are presented and parental forms for inclusion in various crossing combinations are identified. Hybrid populations by crossing parental forms with different degrees of suitability for processing into potatoes products are assessed. The frequency of genotypes occurrence among hybrids of the 1-st generation of tubers suitable for processing by the color of crispy potatoes slices and the content of reducing sugars in tubers in the dynamics of winter-spring cold storage (t=+3...+4 OC) was analyzed. It is established that the efficiency of selection of suitable hybrids that do not require conditioning depends on the genotype of parental forms and the direction of their use as of crossing components.
About the Authors
A. V. MityushkinRussian Federation
A. A. Zhuravlev
Russian Federation
Al-dr V. Mityushkin
Russian Federation
V. A. Zharova
Russian Federation
A. S. Gaizatulin
Russian Federation
E. A. Simakov
Russian Federation
S. S. Salyukov
Russian Federation
S. V. Ovechkin
Russian Federation
References
1. Росс, Х. Селекция картофеля: проблемы и перспективы / Х. Росс. – М. : Агропромиздат, 1989. – 183 с.
2. Симаков, Е. А. Переработка картофеля – стратегический путь развития картофелеводства России / Е. А. Симаков, Б. В. Анисимов, В. И. Старовойтов. – М. : ВНИИКХ, 2006. – 153 с.
3. Haverkort, A. J. On the road to Potato Processing / A. J. Haverkort, C. D. Van Loon, P. Van Eijck // The Netherlands, NIVAA : Plantijn Casparie. – 2002. – 24 p.
4. Методологические аспекты селекции картофеля на пригодность к переработке / Е. А. Симаков [и др.] // Вопросы картофелеводства. Актуальные проблемы науки и практики : сб. науч. тр. ВНИИКХ. – М., 2006. – С. 20–30.
5. Незаконова, Л. В. Оценка потомства по продуктивности и содержанию крахмала в селекции картофеля на пригодность к промышленной переработке / Л. В. Незаконова, А. П. Пинголь // Картофелеводство : сб. науч. тр. / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству : редкол. В. Г. Иванюк (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2008. – Т. 14. – С. 260–268.
6. Яшина, И. М. Генетические основы селекции картофеля на пригодность к переработке / И. М. Яшина, Н. О. Юрьева // Селекция и семеноводство. – 1992. – № 1. – С. 11–15.
7. Burton, W. G. The Potato / W. G. Burton // Third Edition. – London : Longman Group UK Limited, 1989. – 246 p.
8. Симаков, Е. А. Методические указания по технологии селекционного процесса / Е. А. Симаков, Н. П. Склярова, И. М. Яшина. – М. : ВНИИКХ, 2006. – 65 с.
Review
For citations:
Mityushkin A.V., Zhuravlev A.A., Mityushkin A.V., Zharova V.A., Gaizatulin A.S., Simakov E.A., Salyukov S.S., Ovechkin S.V. SELECTION OF PARENTAL PAIRS IN THE BREEDING OF POTATOES VARIETIES SUITABLE FOR PROCESSING INTO POTATOES PRODUCTS. Potato Growing. 2020;28(1):11-17. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-11-17