INHERITANCE OF COLORED PULP AND ANTIOXIDANT CONTENT IN HYBRID COMBINATIONS OF POTATOES PRODUCED WITH PARENTAL FORMS WITH DIFFERENT LEVELS OF THESE FEATURES
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-18-23
Abstract
The research results on the patterns of inheritance of colored pulp and the content of antioxidants in hybrid potatoes offspring obtained from crossing parent forms with a high level of these characteristics are presented in the article. Effective methods for selecting the source material for selection to increase the intensity of the colored pulp and the content of antioxidants are proposed. Based on the research of general and specific combination ability, the best parent forms and hybrid combinations for creating varieties with a high overall antioxidant capacity and rich colored flesh are identified.
About the Authors
G. I. PiskunBelarus
L. N. Kozlova
Belarus
A. A. Korzan
Belarus
References
1. Симаков, Е. А. Современный взгляд на питательную ценность картофеля и новые возможности селекции столовых сортов / Е. А. Симаков // Современное состояние и перспективы развития картофелеводства : материалы IV науч.-практ. конф., Чебоксары, 16 февр. 2012 г. – Чебоксары : Агро-Иновации, 2012. – С. 16–21.
2. Мелешина, О. А. Селекция на повышение содержания антиоксидантов в клубнях картофеля / О. А. Мелешина, А. А. Мелешин // Селекция и семеноводство картофеля / О. А. Мелешина, А. А. Мелешин. – Чебоксары, 2020. – С. 42–48.
3. Киру, С. Д. Генетические ресурсы картофеля для новых направлений селекции / С.Д. Киру//Картофелеводство. Результаты исследований, инновации, практический опыт : материалы науч.-практ. конф. и координ. совещания «Научное обеспечение и инновационное развитие картофелеводства», Москва, 6–7 авг. 2008 г. – М., 2008. – Т. 1. – С. 49–56.
4. Оценка родительских форм по передаче гибридному потомству цветной кожуры и мякоти клубней / Г. И. Пискун [и др.] // Картофелеводство : сб. науч. тр. / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству ; редкол.: С. А. Турко (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2015. – Т. 23. – С. 19–26.
5. Оценка гибридных комбинаций по наследованию потомством высокого содержания антиоксидантов / Г. И. Пискун [и др.] // Картофелеводство : сб. науч. тр. / Науч.- практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству ; редкол.: С. А. Турко (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2016. – Т. 24. – С. 25–32.
6. Савченко, В. К. Генетический анализ в сетевых пробных скрещиваниях / В. К. Савченко. – Минск : Наука и техника, 1984. – С. 223.
Review
For citations:
Piskun G.I., Kozlova L.N., Korzan A.A. INHERITANCE OF COLORED PULP AND ANTIOXIDANT CONTENT IN HYBRID COMBINATIONS OF POTATOES PRODUCED WITH PARENTAL FORMS WITH DIFFERENT LEVELS OF THESE FEATURES. Potato Growing. 2020;28(1):18-23. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2020-28-18-23