Preview

Potato Growing

Advanced search

EFFECTIVE SELECTION OF PARENTAL FORMS IN GARDEN POTATOES VARIETIES BREEDING FOR A HEALTHY DIET

Abstract

The modern data on nutritional value of garden potatoes tubers which are the source of stable starch, vitamin C, protein and minerals-potassium, phosphorus, magnesium, iron and zinc are presented in the article. Potatoes varieties with multicolored pulp have a high concentration of carotenoids and anthocyanins with high antioxidant activity. The use of modern methods for mass evaluation of the content of macro- and microcomponents in tubers of a wide diversity of genetic resources of potatoes provides for effective selection of parental components in the breeding of varieties of new generation, improved nutritional tubers value.

About the Authors

A. V. Mityushkin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


A. A. Zhuravlev
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


V. A. Zharova
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


Al-r V. Mityushkin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


S. S. Salyukov
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


S. V. Ovechkin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


A. S. Gayzatulin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


E. A. Simakov
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


References

1. Bertoft, E. Structure of potato starch / E. Bertoft, А. Blennow //Advances in potato chemistry and technology. – 2009. – Р. 83–98.

2. Bethke, J. The effects of boiling and leaching on the content of otassium and other minerals in potatoes / J. Bethke // J. Food Sci. – 2008. – Vol. 73. – Р. 80–85.

3. Duthie, G. Plant polyphenols in cancer and heart disease: implications as nutritional antioxidants / G. Duthie, S. Duthie, J. Kyle // Nut. Res. Rev. – 2000. – № 13. – Р. 79–106.

4. Englyst, H. N. Classification and measurement of nutritionally important starch fractions / H. N. Englyst, S. M. Kingman, J. H. Cummings // Eur. J. Clin. Nut. – 1992. – №46. – Р. 533–550.

5. Horton, D. La Papa: Produccion, comercializacion у programas. Potato: Production, marketing and programs / D.Horton // Co-publication of the Internacional Potato Center, Lima, Peru. – Editorial Agropecuaria Hemisferio Sur, 1992. – Р. 1–270.

6. Kumar, D. An overview of the factors affecting sugar content of potatoes / D. Kumar, B. P. Singh, P. Kumar // Ann. Appl. Biol. – 2004. – Vol. l45. – P. 247–256.

7. Nofrarias, M. Potential health benefits of potato starch / M. Nofrarias, D. MartinezPuig, J. F. Perez // Global Science Books. – 2009. – № 3. – P. 1–7.

8. Palta, J. P. Role of calcium in plant responses to stresses: Linking basic research to the solution of practical problems / J. P. Palta // Hort. Sci. – 1996. – Vol. 3l. – P. 51–57.

9. Tuber and starch quality of wild and cultivated potato species and cultivars Potato research / G. Jansen [et al.]. – 2001. – Vоl. 44. – P. l37–146.

10. Woolie, J. A. The Potato in the Human Diet / J. A. Woolie // Cambridge (UK), University Press. – 1987. – P. 1–23l.


Review

For citations:


Mityushkin A.V., Zhuravlev A.A., Zharova V.A., Mityushkin A.V., Salyukov S.S., Ovechkin S.V., Gayzatulin A.S., Simakov E.A. EFFECTIVE SELECTION OF PARENTAL FORMS IN GARDEN POTATOES VARIETIES BREEDING FOR A HEALTHY DIET. Potato Growing. 2018;26(1):57-64. (In Russ.)

Views: 77


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)