Preview

Potato Growing

Advanced search

EVALUATION OF HYBRID COMBINATIONS ON THE CONTENT OF VITAMIN C

Abstract

The regularities of vitamin C inheritance in different types of crosses are made. The estimation of the hybrid combinations by occurrence frequency in the offspring genotypes with high levels of ascorbic acid is given. The proposed methods of selection of initial forms for hybridization are suggested. Identification of promising parental forms and combinations to create varieties with a high content of vitamin C are selected.

About the Authors

G. I. Piskun
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


L. N. Kozlova
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


A. A. Korzan
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


References

1. Биохимический состав клубней и его влияние на качество картофелепродуктов / Т. П. Букулова [и др.] // Наук. Виданне / Iнстит. картоп. УААН. – Немішаева, 1996. – Вiп. 27: Картоплярство. – С. 153–159.

2. Кирюхин, В. П. Об организации сырьевых зон / В. П. Кирюхин // Картофель и овощи. – 1990. – № 6. – С. 13–14.

3. Кожушко, Н. С. Селекцiя картоплi на якiсть: автореф. дис. … д-ра с.-г. наук: 06.01.05 / Н. С. Кожушко. – Харкiв, 1994. – 36 с.

4. Кожушко, Н. С. Сорта картофеля, пригодные для переработки / Н. С. Кожушко, И. В. Кравченко, Е. Т. Гусынина // Консервная и овощесушильная промышленность. – 1982. – № 8. – С. 37–38.

5. Вечер, А. С. Физиология и биохимия картофеля / А. С. Вечер, М. Н. Гончарик. – Минск: Наука и техника, 1973. – С. 264.

6. Картопля / за ред. В. В. Кононученка, М. Я. Молоцького. – Бiла Церква, 2002. – Т. 1. – 536 с.

7. Козлова, Л. Н. Влияние сорта и условий выращивания на показатели качества клубней картофеля и пригодность их к переработке: материалы науч.- прак. конф. молодых ученых / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т картофелеводства НАН Беларуси. – Минск, 2004. – С. 131–135.

8. Zgorska, K. Wplyw warunknow w czasie wegetacji oraz temperatuty przechowywania na cechy jakosci ziemniaka przeznaczonych do prezetworstwa / K. Zgorska // Biul. Inst. Ziemn. – 2000. – № 213. – Р. 239–251.

9. Гукалина, Т. В. Содержание аскорбиновой кислоты в клубнях в зависимости от условий замораживания / Т. В. Гукалина, Т. В. Ковганенко // Консервная и овощесушильная промышленность. – 1984. – № 4. – С. 17.

10. Колядко, И. И. Вариабельность биохимических показателей сортов и гибридов картофеля в зависимости от условий выращивания / И. И. Колядко, О. М. Колядко, Л. Н. Козлова // Актуальные проблемы адаптивной интенсификации земледелия на рубеже столетий: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Щучин, 16 июня 2000 г. – Минск: Хата, 2000. – С. 276–278.

11. Mazurczyk, W. Sklad chemiczny dojrzalych bulw 30 odmian ziemniaka / W. Mazurczyk // Biul. Inst. Ziemn. – 1992. – № 44. – Р. 5–8.

12. Киру, С. Д. Мировой коллекции ВИР 80 лет / С. Д. Киру // К 80-летию мировой коллекции картофеля: труды по прикладной ботанике, генетике, селекции. – СПб., 2007. – Т. 161. – С. 7–21.

13. Шанина, Е. П. Селекция картофеля различного назначения на Среднем Урале: автореф. дис. ... д-ра с.-х. наук: 06.01.05 / Е. П. Шанина. – Тюмень, 2012. – 32 с.

14. Маханько, В. Л. Новые сорта картофеля с повышенной биологической ценностью / В. Л. Маханько [и др.] // Картофелеводство. – 2014. – Т. 22. – С. 5–12.


Review

For citations:


Piskun G.I., Kozlova L.N., Korzan A.A. EVALUATION OF HYBRID COMBINATIONS ON THE CONTENT OF VITAMIN C. Potato Growing. 2017;25(1):15-21. (In Russ.)

Views: 80


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)