Preview

Potato Growing

Advanced search

QUALITYPOTATOES INDICATORS OFDIFFERENT RIPENESS GROUP DEPENDING ON PLANTING TIME AND FERTILIZERS RATE

Abstract

The dependence of quality indicators (taste, starch grains quantity, etc.), individual elements of potatoes cultivation technologies varieties of different maturity groups is given on the base of research in 2013–2015. The tubers taste worsened, the size of starch grains decreased at heavy fertilizing in quickly ripening varieties.

About the Authors

R. V. Ilchuk
Институт сельского хозяйства Карпатского региона Национальной академии аграрных наук Украины
Ukraine


Yu. R. Ilchuk
Институт сельского хозяйства Карпатского региона Национальной академии аграрных наук Украины
Ukraine


References

1. Власенко, М.Ю. Фізіологіярослинз основамибіотехнології / М.Ю. Власенко, Л.Д. Вельямінова-Зернова, В.В. Мацькевич. – Біла Церква: БДАУ, 2006. – 502 с.

2. Власенко, Н.Е. Улучшение качества картофеля / Н.Е. Власенко, С.М. Майстренко, М.И. Мороз. – Киев: Урожай, 1979. – 71 с.

3. Писарев, Б.А. О качестве продовольственного картофеля / Б.А. Писарев // Картофель и овощи. – М.: Колос, 1979. – № 6. – С. 15–17.

4. Теслюк, П.С. Влияние метеорологических условий вегетационного периода на урожайность и качество картофеля / П.С. Теслюк, С.А. Клець // Картофелеводство: межвед. темат. науч. сб. – Киев: Урожай, 1987. – Вып. 18. – С. 47–49.

5. Теслюк, П.С. Вплив добрив на урожай і якість картоплі при беззмінному використанні насінного матеріалу / П.С. Теслюк, Н.В. Дудченко // Картоплярство: міжвід. темат. наук. зб. – Вип. 3. – Київ: Урожай, 1972. – С. 71–75.

6. Теслюк, П.С. Насінництво картоплі / П.С. Теслюк, М.Я. Молоцький, М.Ю. Власенко. – Біла Церква, 2000. – 200 с.

7. Влияние вируса Х на величину крахмальных зерен / И.А. Веселовский, Г. М. Смирнова // Картофель и овощи. – М.: Колос, 1970. – № 9. – С. 9.

8. Веселовский, И.А. Значение биохимических и анатомических показателей клубней и крахмала для определения их качества / И.А. Веселовский, Р. А. Черноусова, М.И. Бохонова // Записи ЛСХИ. – Ленинград: Изд. АН СССР, 1974. – Т. 238. – С. 3–10.

9. Веселовский, И.А. От чего зависит вкус картофеля / И.А. Веселовский // Картофель и овощи. – М.: Колос, 1975. – № 5. – С. 16.

10. Веселовский, И.А. Химический состав и вкус картофеля / И.А. Веселовский, Е.С. Бойкова // Картофель и овощи. – М.: Колос, 1971. – № 6. – С. 15–16.

11. Метлицкий, Л.В. Биохимия картофеля / Л.В. Метлицкий; под ред. Н.С. Бацанова // Картофель. – М.: Колос, 1970. – С. 41–59.

12. Ракицкий, П.Ф. Биологическая статистика / П.Ф. Ракицкий. – Минск: Высшая школа, 1964. – 235 с.


Review

For citations:


Ilchuk R.V., Ilchuk Yu.R. QUALITYPOTATOES INDICATORS OFDIFFERENT RIPENESS GROUP DEPENDING ON PLANTING TIME AND FERTILIZERS RATE. Potato Growing. 2016;24(1):248-253. (In Russ.)

Views: 145


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)