ASSESSMENT OF POTATO VARIETIES FOR RESISTANCE TO THE NEGATIVE INFLUENCE OF BIOTIC AND ABIOTIC FACTORS
Abstract
The paper presents data of potato varieties of different maturity classes, evolved for the period 2008–2012, characterising them as productivity, taste qualities, resistance to stress factors of the external environment and immunity to various diseases.
Potato varieties resistant to biotic and abiotic factors, and widely in demand as in the farms of rural / urban settlements, farms, as well as in large manufacturing enterprises.
About the Authors
O. V. AvdienkoRussian Federation
V. G. Avdienko
Russian Federation
D. A. Lobachev
Russian Federation
References
1. Анисимов, Б.В., Коршунова М.А. Сортовые ресурсы и рынок семенного картофеля. // Картофель и овощи, № 4, 2004 г., М., с. 24–25
2. Гуськова, Л.А., Евдокимова 3.3., Лебедева В.А., Лиманцева Л.А. Новые нематодоустойчивые сорта картофеля. «Использование мировых генетических ресурсов ВИР в создании сортов картофеля нового поколения». С-Пб, 29–29 июля 2009 г., С. 193-198.
3. Евдокимова, З.З. Создание высокопродуктивных скороспелых сортов картофеля нового поколения, устойчивых к фитофторозу и стрессовым факторам среды//Актуальные проблемы современной индустрии производства картофеля. - Материалы научно-практич. конф. «Картофель 2010». – Чебоксары, 2010. – С. 49 – 53.
4. Методика физиолого-биохимических исследований картофеля. Тр.НИИКХ 1990. 148С.
5. Методика оценки устойчивости картофеля к вредителям, болезням и иммунитету. М., 1994. 165 С.
6. Яшина, И.М. Значение сорта в современных технологиях производства картофеля// Актуальные проблемы современной индустрии производства картофеля. – Материалы научн.-практич. конф. «Картофель 2010». – Чебоксары, 2010. – С. 41 – 44.
Review
For citations:
Avdienko O.V., Avdienko V.G., Lobachev D.A. ASSESSMENT OF POTATO VARIETIES FOR RESISTANCE TO THE NEGATIVE INFLUENCE OF BIOTIC AND ABIOTIC FACTORS. Potato Growing. 2013;21(1):6-12. (In Russ.)