Preservation of yielding properties of early potato varieties in the field production depending of the size of a seed tuber
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-171-177
Abstract
The research results on the influence of the size of seed tubers in the original potato seed production on the preservation of yielding properties of early potato varieties are presented in the article. It has been established that an increase in the fraction of the first tuber generation from 5 to 30 mm provides increase in the productivity of a potato plant by 1.2–1.4 times, depending on its variety.
About the Authors
N. A. AntsipovichBelarus
V. V. Antsipovich
Belarus
A. I. Popkovich
Belarus
T. V. Shamyakova
Belarus
References
1. Эффективность сочетания полевого отбора с культурой in vitro при производстве качественного семенного материала картофеля / А. И. Адамова [и др.] // Картофелеводство : сб. науч. тр. / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству ; редкол.: В. Г. Иванюк (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2008. – Т. 14. – С. 14–19.
2. Литун, Б. П. Картофелеводство зарубежных стран / Б. П. Литун, А. И. Замотаев, Н. А. Андрюшина. – М. : ВО «Агропромиздат», 1988. – 167 с.
3. Методические указания по оценке картофеля на устойчивость к клубневым гнилям / Д. А. Ильяшенко [и др.] ; Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству. – Самохваловичи, 2010. – 52 с.
Review
For citations:
Antsipovich N.A., Antsipovich V.V., Popkovich A.I., Shamyakova T.V. Preservation of yielding properties of early potato varieties in the field production depending of the size of a seed tuber. Potato Growing. 2021;29(1):171-177. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-171-177