Preview

Potato Growing

Advanced search

COMPARATIVE EVALUATION OF POTATOES BASIC MATERIAL IN BREEDING TO INCREASE TUBERS NUTRIENT QUALITY

Abstract

As a result of the analysis of the content of macro- and micro-components in tubers of collectible varieties of potatoes, a wide variability of biochemical composition indicators depending on their genotypic features and growing conditions was revealed. A significant excess of the average content of the majority of macro- and micro-components in tubers was observed in the middle early variety Svitanok Kievskiy, middleripe Granola and Saturnа, as well as middlelate Picasso and Nakra. Effective use of these varieties as parent forms in selection to increase the content of macro- and micro-components in the tubers of hybrid offspring will allow targeted selection of new promising varieties with increased tubers nutritional quality.

About the Authors

E. A. Simakov
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


A. V. Mityushkin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


A. A. Zhuravlev
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


Al-dr V. Mityushkin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


A. S. Gayzatulin
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт картофельного хозяйства имени А. Г. Лорха»
Russian Federation


References

1. Шпаар, Д. Картофель / Д. Шпаар, А. Быкин, Д. Дрегер ;под ред. Д. Шпаара. – М. : ИД ООО «ДЛВ Агродело», 2007. – C. 11–26.

2. Duthie, G. Plant polyphenols in cancer and heart disease: implications as nutritional antioxidants / G. Duthie, S. Duthie, J. Kyle // Nut. Res. Rev. – 2000. – № 13. – P. 79–106.

3. Landrum, J. Lutein, zeaxanthin and macular pigment / J. Landrum, R. Bone // Arch. Biochem. Biophys. – 2001. – Vol. 385. – P. 28–40.

4. Tuber and starch quality of wild and cultivated potato species and cultivars / G. Jansen [et al.] // Potato Res. – 2001. –Vol. 44. – P. 137–146.

5. Englyst, H. N. Classification and measurement of nutritionally important starch fractions / H. N. Englyst, S. M. Kingman, J. H. Cummings // Eur. J. Clin. Nut. – 1992. – № 46. – Р. 533–550.

6. Bertoft, E. Structure of potato starch / Е. Bertoft, А. Blennow //Advances in potato chemistry and technology. – 2009. – Vol. 47. – Р. 83–98.

7. Fridman, M. Nutritional value of proteins from different food sources. A review / М. Fridman // J. of Agric. and Food Chemistry. – 1996. –№ 44. – P. 6–29.

8. Симаков, Е. А. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / Е. А. Симаков, Н. П. Склярова, И. М. Яшина. – М. : ООО «Достижения науки и техники АПК», 2006. – 70 с.

9. Kumar, D. An overview of the factors affecting sugar content of potatoes / D. Kumar, B. P. Singh, P. Kumar // Ann. Appl. Biol. – 2004. – Vol. l45. – Р. 247–256.

10. Horton, D. La Papa: Produccion, comercializacion у programas / D. Horton // Copublication of the Internacional Potato Center. – Lima: Editorial Agropecuaria Hemisferio Sur, 1992. – Р. 1–270.


Review

For citations:


Simakov E.A., Mityushkin A.V., Zhuravlev A.A., Mityushkin A.V., Gayzatulin A.S. COMPARATIVE EVALUATION OF POTATOES BASIC MATERIAL IN BREEDING TO INCREASE TUBERS NUTRIENT QUALITY. Potato Growing. 2020;27(2):30-36. (In Russ.)

Views: 98


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)