Preview

Potato Growing

Advanced search

Influence of green technologies and practices on production of high-quality potato tubers

https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-128-138

Abstract

The article presents the results of studies on the effect of eco-friendly cultivation technology on the quality of potato tubers on sod-podzolic sandy-loam soil in the Minsk region conditions in 2013–2014. It was found that the cultivation of potatoes using green technologies in comparison with the traditional ones increases the content of dry matter, starch, Vitamin C, amino acids and reduces the nitrates and radionuclides content in tubers.

About the Authors

S. V. Sokol
РУП «Минская областная сельскохозяйственная опытная станция Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


N. A. Kureichik
РУП «Минская областная сельскохозяйственная опытная станция Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


G. I. Piskun
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


D. D. Fitsuro
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству»
Belarus


References

1. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – М. : Колос, 1985. – 416 с.

2. Жуков, А. Есть ли в Беларуси место для органического фермера? / А. Жуков // Белорус. сельское хоз-во. – 2013. – № 9. – С. 112–116.

3. Концепция и перспективы развития биоорганического земледелия по производству здоровых экологически чистых продуктов питания в Республике Беларусь / Органическое сельское хозяйство Беларуси : перспективы развития : материалы Междунар. науч.-практ. конф. / сост. Н. И. Поречина. – Минск : Донарит, 2012. – С. 6–18.

4. Кочурко, В. И. Основы органического земледелия : практическое пособие / В. И. Кочурко, Е. Э. Абарова, В. Н. Зуев. – Минск : Донарит, 2013. – 176 с.

5. Перспективы развития рынка органической продукции [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://nart.ru/2019/02/22/perspektivy-razvitiya-rynka-organicheskojproduktsii/. – Дата доступа: 16.05.2019.

6. Петербургский, А. В. Практикум по агрономической химии / А. В. Петербургский. – М. : Колос, 1981. – 495 с.

7. Позняк, С. С. Перспективы развития органического сельского хозяйства в Беларуси / С. С. Позняк, Ч. А. Романовский // Органическое сельское хозяйство Беларуси : перспективы развития : материалы Междунар. науч.-практ. конф. / сост. Н. И. Поречина. – Минск : Донарит, 2012. – С. 65–68.

8. Практические рекомендации по ведению экологически чистого сельского хозяйства в Республике Беларусь / сост. : С. А. Тарасенко, А. В. Свиридов. – Минск – Гродно – Вилейка, 2006. – 298 с.

9. Рекомендации по ведению экологического (биологического) земледелия в Республике Беларусь / Ф. И. Привалов [и др.]. – Минск : Ин-т почвоведения и агрохимии, 2011. – 28 с.

10. Скоропанова, Л. С. Развитие рынка органической продукции / Л. С. Скоропанова // Наше сельское хоз-во. – 2011. – № 9. – С. 72–75.


Review

For citations:


Sokol S.V., Kureichik N.A., Piskun G.I., Fitsuro D.D. Influence of green technologies and practices on production of high-quality potato tubers. Potato Growing. 2021;29(1):128-138. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-128-138

Views: 136


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9740 (Print)