Consumer properties of new potato varieties of Belarusian selective breeding
https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-24-29
Abstract
Consumer properties were studied: the type of surface, the shape of tubers, the number and depth of buds, the amount of waste during mechanical cleaning and manual post-cleaning, the resistance to darkening of the pulp before and after cooking the tubers of varieties of Yuliya, Desyatka, Mastak, Vodar, Garantiya, Bayarsky, Sapfir. During the research, the dependence of these indicators on the variety, weather conditions, and the granulometric composition of the soil was identified.
About the Authors
L. N. KozlovaBelarus
O. В. Nezakonova
Belarus
E. A. Ryadinskaya
Belarus
References
1. Веселовский, И. А. Значение биохимических и анатомических показателей клубней и крахмала для определения их качества / И. А. Веселовский, Р. А. Черноусова, М. И. Бохонова // Записки ЛСХИ. – 1974. – Т. 238. – С. 3–10.
2. Жоровин, Н. А. Потребительские качества картофеля / Н. А. Жоровин. – Минск : ГИСХЛБ, 1963. – 144 с.
3. Картофель: селекция, семеноводство, технология возделывания / П. И. Альсмик [и др.]. – Минск : Ураджай, 1988. – 304 с.
4. Кильчевский, А. В. Генотип и среда в селекции растений / А. В. Кильчевский, Л. В. Хотылева. – Минск : Наука и техника, 1989. – 191 с.
5. Козлова, Л. Н. Влияние сорта и условий выращивания на показатели качества клубней картофеля и пригодность их к переработке / Л. Н. Козлова // Материалы науч.- практ. конф. молодых ученых / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т картофелеводства НАН Беларуси. – Минск, 2004. – С. 131–135.
6. Алексеев, Ю. А. Качество растениеводческой продукции / Ю. А. Алексеев. – Л. : Колос, 1978. – 256 с.
7. Андрюшина, Н. А. Агротехнические требования к картофелю, используемому на переработку/ Н. А. Андрюшина, А. А. Жемойц, Ю. В. Клюквина. – М., 1974. – 28 с.
8. Гончаров, Н. Д. К оценке пригодности сортов и сеянцев картофеля для промышленной переработке / Н. Д. Гончаров, Н. С. Кожушко, И. В. Кравченко // Науч. тр. НИИКХ. – 1980. – Вып. 37. – С. 58–64.
9. Методические рекомендации по специализированной оценке сортов картофеля / С. А. Банадысев [и др.]. – Минск, 2003. – 70 с.
10. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля. – М. : НИИКХ РСФСР, 1978. – 19 с.
11. Методические указания по технологии селекционного процесса картофеля / Е. А. Симаков [и др.] ; Рос. акад. с.-х. наук, Всерос. НИИ картоф. хоз-ва им. А. Г. Лорха. – М. : ВНИИКХ, 2006. – 68 с.
12. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. – Минск : Выш. шк., 1973. – С. 246–248.
13. Bidner, U. The The effect of variety, locality and year on table quality and test potatoes / U. Bidner, K. Dobias // Rost. Vyr. – 1986. – Vol.10. – P. 59–70.
14. Stricker, H. W. Qualitдts und Sortenfragen bei der Kartoffel als Rohstoff in der Kartoffelverarbeitenden industrie / H. W. Stricker // Der Kartoffelbau. – 1983. – № 34. – Р. 2.
Review
For citations:
Kozlova L.N., Nezakonova O.В., Ryadinskaya E.A. Consumer properties of new potato varieties of Belarusian selective breeding. Potato Growing. 2021;29(1):24-29. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9740-2021-29-24-29