INCREASE BREEDING TO CONSUMER AND COOKING QUALITIES OF TABLE POTATOES VARIETIES
Abstract
The evaluation results of 25 potatoes varieties for the consumer and cooking qualities of the tubers and parental forms for hybridization were chosen. In the process of field-testing of breeding material, it was established that the hybrids with a complex of qualities of tubers identified in the crosses of components with high selective signs and with the average degree of their phenotypic manifestations.
About the Authors
E. A. SimakovRussian Federation
A. V. Mityushkin
Russian Federation
AL-R. V. Mityushkin
Russian Federation
A. A. Zhuravlev
Russian Federation
S. S. Salyukov
Russian Federation
S. V. Ovechkin
Russian Federation
A. S. Gaizatulin
Russian Federation
References
1. Симаков, Е. А. Перспективы селекции сортов картофеля для диетического питания / Е. А. Симаков, И. М. Яшина // Картофелеводство: сб. науч. тр. / НПЦ по картофелю и плодоовощеводству. – Минск, 2008. – Т. 14. – С. 304–316.
2. Симаков, Е. А. Современные тенденции и перспективы развития селекции и семеноводства картофеля / Е. А. Симаков // Современные тенденции и перспективы инновационного развития картофелеводства: материалы науч.- практ. конф., Чебоксары, 17–19 февр. 2010 г. – Чебоксары, 2011. – С. 6–9.
3. Анисимов, Б. В. Эффективные средоулучшающие и защитные агроприемы, ограничивающие распространение вирусных болезней при выращивании оригинального и элитного семенного картофеля / Б. В. Анисимов, С. М. Юрлова, О. С. Хутинаев // Современные тенденции и перспективы инновационного развития картофелеводства: материалы науч.-практ. конф., Чебоксары, 17–19 февр. 2010 г. – Чебоксары, 2011. – С. 49–52.
Review
For citations:
Simakov E.A., Mityushkin A.V., Mityushkin A.V., Zhuravlev A.A., Salyukov S.S., Ovechkin S.V., Gaizatulin A.S. INCREASE BREEDING TO CONSUMER AND COOKING QUALITIES OF TABLE POTATOES VARIETIES. Potato Growing. 2017;25(1):22-29. (In Russ.)